Login

Mabel van den Dungen: Boeddha Business deel 2

$article/block[@lang=$lang]/name

Mabel van den Dungen: Boeddha Business deel 2
Mabel van den Dungen schrijft het boek Boeddha Business: een toegankelijk boek voor iedereen die verdieping zoekt, maar in het leven van alle dag tegen een rubberen muur van de realiteit aanloopt. Lees de voorpublicaties op Bodhitv!

Mabel van den Dungen: Boeddha Business deel 2

Mabel van den Dungen
Mabel van den Dungen

Voor mij is het boeddhisme net een wonderlijke watertoverput. Elke keer als ik mijn emmer laat zakken en weer boven haal, zit er weer andere kennis en wonderbaarlijkheden in. De ene keer gaat het over lijden, doorzetten of je vijanden vergeven. En de andere keer over wonderen en magische krachten. Er gebeuren ongelooflijke dingen bij monniken die de kunst van meditatie tot het bovennatuurlijk vervolmaken. Ze hebben zo'n concentratievermogen opgebouwd dat het natuurlijke neveneffect van dat concentratievermogen magische krachten met zich meebrengt. In het Sanskriet heet dat Riddhi. Er zijn vier basis magische krachten; chanda (intentie), virya (inspanning), chitta (concentratie) en mimamsa (wijsheid en durf).

boeddha boyBoeddha boy
Een voor ons tastbaar voorbeeld van de ongelooflijke krachten die vrijkomen bij de totale overgave aan meditatie is de 19 jarige Ram Bahadur Banjan. Vanaf zijn vijftiende mediteert hij aan een stuk zonder voedsel. Deze boeddha boy uit Nepal, die niet zou misstaan in een advertentie van Calvin Klein, heeft zich voorgenomen om zes achtereen volgende jaren onder een bodhi-boom te mediteren. Volgens zijn eigen visioen is hij daarna verlicht. Drommen mensen staan nieuwsgierig achter dranghekken om de -in hun ogen- reïncarnatie van Boeddha te aanschouwen. Hij zit daar nu al een paar jaar dag en nacht en het enige wat hij af en toe tot zich neemt is water. Het is al een wonder op zich dat iemand kan leven van het licht. En wonderlijk is het al snel, want zodra onze hersenen het niet meer als iets logisch of volkomen te bevatten kunnen registreren dan steekt argwaan de kop op. Maar omdat wij mensen met onze beperkte waarnemingsvermogen het niet bevatten, hoeft het natuurlijk niet te betekenen dat het niet waar is.

Magische krachten
Boeddha verbood zijn discipelen om met hun magische krachten te pronken. Ze mochten het wel onderling demonstreren, maar moesten deze door intensieve meditatie, zelfverwezenlijking en inzichten ontwikkelde gave van de ongetrainde geest afschermen. Niet omdat die gave alleen voor een select groepje monniken was voorbehouden, want hij vond dat met de juiste training het voor iedereen mogelijk was om deze magische krachten te ontwikkelen, mits de beweegredenen zuiver waren. Het enige wat hij absoluut wilde vermijden is dat er een attractie van de magische krachten werd gemaakt en dat de mensen zich tot meditatie wenden om bepaalde capaciteiten te ontwikkelen in plaats dit als een neveneffect te zien van diepe toewijding en overgave.

Hemelse oren en ogen
Er zijn zes magische krachten en in de Mahasakuludayi Sutta zegt Boeddha tegen zijn trouwste volgeling Udayi er het volgende over:

De eerste magische kracht:
‘En verder, Udayi, heb ik aan mijn discipelen de weg verkondigd waarop zij de diverse magische krachten kunnen uitoefenen. Zij vermenigvuldigen zich van een naar velen, en komen weer terug tot een. Zij verschijnen ergens en verdwijnen weer. Zij gaan ongehinderd door een omheining, een muur of een berg, alsof het lucht is. Zij duiken in de aarde en komer er weer uit op, alsof het water is. Zij lopen op water zonder naar beneden te zinken, alsof het aarde is. Zij vliegen zittend met hun benen over elkaar, door de lucht als een vogel. Zij raken de zon en de maan, van grote macht en kracht, met hun handen aan en bevoelen ze. Zij oefenen tot in de hemel van de Brahma wereld meesterschap over hun lichaam uit'.

mabelHet Hemels Oor:
‘En verder Udayi heb ik aan mijn discipelen de weg verkondigd hoe zij met het element van het hemelse oor, wat zuiver en bovenmenselijk is, zowel hemelse als menselijke geluiden horen, van ver weg en van dichtbij'.

Het waarnemen van de geest van anderen:
‘En verder Udayi, heb ik aan mijn discipelen de weg verkondigd hoe zij met hun geest de geest van andere wezens en andere personen kunnen waarnemen en begrijpen. Ze nemen een geest met verlangen waar als verlangend. En een geest zonder verlangen als niet verlangend. Ze nemen een kwade geest waar als kwaad en een geest zonder kwaad als zonder kwaad.

Het herinnering van vorige levens:
‘En verder Udayi, heb ik aan mijn discipelen de weg verkondigd hoe zij zich hun vele vorige levens kunnen herinneren, en wel op de volgende manier: een leven, twee levens, drie levens, honderd levens, duizend levens, honderdduizend levens, vele wereldperioden van inkrimping en vele wereld periode van expansie'.

Het hemels oog:
‘En verder Udayi, heb ik aan mijn discipelen de weg verkondigd hoe zij met het Hemels Oog, wat bovenmenselijk en helderziend is, kunnen waarnemen hoe wezens doodgaan en wedergeboren worden'.

De vernietiging van de corrupties:
‘En verder Udayi heb ik aan mijn discipelen de weg verkondigd hoe zij de corrupties kunnen vernietigen, zodat zij zonder corrupties leven, met de ‘Vrijheid van het hart' en de ‘Bevrijding door wijsheid' behaald doordat ze de Dhamma zelf gezien, volledig begrepen en verwezenlijkt hebben'.

mangoGouden bedelnap
En dan nog de wonderen die boeddha zelf verrichtte om ongelovigen te laten ervaren over welke gave een verlichte boeddha beschikt:
De monnik Mahamodgalyayana had een wonder verricht om een gouden bedelnap te krijgen. Het verhaal in deze overlevering wil dat boeddha boos reageerde en het verrichten van wonderen daarop verbood. De lokale bevolking kwam al snel tot de conclusie dat Boeddha dus geen wonderen meer kon verrichten en daagde hem uit tot een toverduel. In die tijd in India was het heel normaal om die soort wedstrijden te houden. Koning Bimbisare, een van Boeddha's volgelingen, hoorde van de wedstrijd en was bang dat boeddha niet op de uitdaging in kon gaan omdat hij een totaalverbod op toveren had afgekondigd. Boeddha vond echter dat het verbod niet voor hemzelf gold en nam de uitdaging aan. Koning Prasenajith werd aangewezen als scheidsrechter en hij moest bepalen wie zou winnen. De wedstrijd vond plaats in Shravasti, hoofdstad van Kosala (Utter Pradesh red).
Boeddha wilde zijn wonder verrichten onder een mangoboom. Maar toen Boeddha en zijn gevolg aankwamen bij een mangoboom buiten de stad, bleek dat alle mangobomen waren omgehakt. Toen Boeddha bij een andere afgesproken plek aan kwam, verwelkomde een lokale tuinman hem met een mango. Boeddha at de vrucht op en vroeg de tuinman de pit te planten. Het zaadje groeide ter plekke uit tot een volwassen boom vol met rijp vruchten.
Maar de echte wonderen vonden de volgende dag plaats. Het eerste wonder dat hij verrichte was de 'tweeling illusie'. In dit wonder zweeft Boeddha ver boven de grond en komt er vuur uit zijn schouders en water uit zijn voetzolen. Het tweede wonder staat bekend als de grote 'Grote Illusie'. In dit wonder verdeelde hij zichzelf in meerdere boeddha's. Deze wonderen verbluften de Koning en alle aanwezigen zo dat Boeddha de wedstrijd won.

Open je ogen
Gelukkig hoeven wij niet over het hek naar de buren te vliegen of in één dag een mangobomen te laten groeien. Maar gebeuren er niet dagelijks wonderen dicht bij huis, die we maar al te vaak afdoen als ‘toevallig' of ‘dat ging per ongeluk'. Wie zich openstelt voor het leven kan dagelijks ervaren dat er veel meer is dan wij ‘simpele' mensen ervaren. Want al vliegen we naar de maan en genezen we voorheen dodelijke ziektes, voor de echte wonderen van het leven hebben we het vaak te druk met ons eigen leven. Sta een stil en kijk naar het hart van een bloem, de kleuren van een vogel of de volmaakte zielenrust van een slapend kind. We leven midden in die watertoverput en hoeven alleen ons ogen open te doen.

Bron magische krachten: suttas.net
Lees ook deel één op Bodhitv: www.bodhitv.nl
Mabel van den Dungen: www.mabelvandendungen.nl

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

rose-mabel-960x370-19.jpg

Essay Mabel: Hoe krijg ik een spiritueel wasbordje?


Dat lichaam en geest een intieme relatie onderhouden, wisten we. Zelfs onze hormonen laten zich door ons denken beïnvloeden. Lifestyle- en fitnesscoach Ralph Moorman maakt daar met zijn 'hormoonbalansdieet' gebruik van en dat trok de aandacht van Mabel...

Nog interessanter

Laatste artikelen

TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
16-02
TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
In aflevering 1 van een nieuw seizoen van 'Een Andere Kijk' een gesprek met actrice en theatermaker Julika Marijn over leven voor de kunst en de kunst van het leven. 25 februari, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
01-02
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
Wat zijn de blijvende effecten van meditatie? Daniel Goleman en Richard Davidson scheiden in hun nieuwste boek het kaf van het koren in vier decennia wetenschappelijk onderzoek naar meditatie.
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
25-01
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
Mensen bij elkaar brengen met muziek en zo wereldvrede bereiken. Dat is de onbescheiden doelstelling van Playing For Change, een stichting die muzikanten van over de hele wereld samen nummers laat opnemen. Loes sprak met Clarence Bekker, PFC-participant van het eerste uur.
Geven zonder bijbedoeling
11-01
Geven zonder bijbedoeling
Tijdens een rondje shoppen wordt Kitty geconfronteerd met haar ongemak als het op vrijgevigheid aankomt. Aan de hand van de zes paramita’s gaat ze op zoek naar verlichting.
Boeddhisten houden van liefde
14-02
Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten.
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
30-01
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
Sarah Marijnissen stapt in de derde reeks van "Een Andere Kijk" de ateliers van zes bijzondere kunstenaars binnen om te praten over de toegevoegde waarde van kunst. Vanaf zondag 25 februari op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
18-01
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
Leven in een boeddhistische woongroep: zou dat je beoefening niet enorm verrijken? Judith vroeg het aan de bewoners van Wake Up Leef in Nijmegen Lent.
TV: The Next Guardian
29-12
TV: The Next Guardian
Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 113