Login

Onthecht, behalve van mijn fiets

$article/block[@lang=$lang]/name

Onthecht, behalve van mijn fiets
Heel leuk dat ideaal van onthechting, maar wat als je fiets op een morgen weg blijkt te zijn? Je trouwe, mooie, onmisbare fiets?? Wanneer voel jij je gehechter dan je eigenlijk zou willen?

Onthecht, behalve van mijn fiets

Janneke Dammers
Janneke  Dammers

Het is ochtend, een best mooie ochtend, en ik loop rustig naar buiten om naar mijn bijbaantje te gaan. Zonder na te denken - het is nog vroeg - pak ik mijn sleutel en wil die in mijn fiets steken. Ik kijk eens om me heen. Ik begin nattigheid te voelen. Heb ik gisterenavond mijn fiets ineens ergens anders gezet? Hmm, ik speur het rekje fietsen eens goed af. Geen zwarte omafiets te zien. Ik zoek nog eens, misschien keek ik niet goed – het is tenslotte vroeg - maar het helpt niet. Geen fiets. Hij zal toch niet… Nee, ik wil er nog niet aan dat hij gestolen is. Snel de bus dan maar.

Hechting en begeerte
Die middag, na een niet onplezierige wandeling door Utrecht. Ik woon hier nog niet zo lang, dus een wandeling is best welkom. Ik kijk weer in het rekje. Nog steeds geen fiets. Zelfs na twee keer kijken staat mijn fiets er nog niet. Ja shit, denk ik, hij is er echt niet. Ook de volgende morgen - ik hoopte tegen beter weten in - stond mijn zwarte omafiets er niet. En hij was nog wel zo mooi. Eigenlijk de mooiste fiets die ik ooit gehad heb. Shit zeg.
Best leuk hoor, boeddhisme. Lijden wordt veroorzaakt door hechting en hechting door begeerte. Maar daar sta je, zonder fiets. Wat moet je zonder fiets? Bovendien, hij was echt heel mooi. Dus ja, ik was er wel aan gehecht. Maar is dat slecht? Je bent mobiel als je een fiets hebt en dat is handig als je ergens naartoe wil gaan. En waarom pikt iemand iets van een ander? Lekker boeddhistisch, denkt de egoïst in mij ironisch.

Intentie
Ok, ik zal mijn verontwaardiging eens laten voor wat ze is en proberen iets boeddhistisch verantwoord uit deze situatie te halen. Wat zeggen boeddhistische stromingen eigenlijk over diefstal? De wet van het karma stelt dat goede acties goede gevolgen hebben en slechte acties slechte gevolgen en problemen. Van doorslaggevend belang is wel de intentie die aan de actie ten grondslag lag. Dus als diegene die mijn fiets gepikt heeft nu heel hard een fiets nodig had om zijn lief naar huis te brengen, die anders alleen moest gaan, dan was het wel legitiem om mijn fiets te nemen. Maar eigenlijk geloof ik helemaal niet zo in de goede intenties van die dief. Het is niet dat ik hem of haar meteen veroordeel, maar op zijn minst vind ik het erg vervelend dat mijn spullen me afgenomen worden. En verhalen over busjes die ’s nachts rondrijden waar fietsen in worden geladen klinken toch plausibeler dan geliefden die naar huis gaan….

Mooie straatjes
Dan nog iets, een van de vijf voorschriften, die de basis van moreel gedrag vormen, stelt dat de boeddhist niet mag stelen. (de andere: niet doden, liegen, bedwelmende middelen gebruiken en geen seksueel wangedrag vertonen). Nou ja, tenzij de intentie van de dief van mijn fiets een wel heel nobele was, lijkt het er toch op dat het boeddhisme stelen niet goedkeurt. Niet dat ik daar nu iets mee opschiet, ik heb nog steeds geen fiets en ik mis hem ook wel. Moest ik dan toch niet aan mijn fiets gehecht zijn? Ik geef toe, de situatie maakte me wel bewust van mijn gehechtheid. En het had een onverwacht positieve bijwerking. Inmiddels heb ik namelijk Utrecht te voet goed leren kennen. Zonder fiets kun je het ook goed redden. Al is het leven met een fiets toch een beetje eenvoudiger. Nee veroordelen zal ik de dief niet en zonder fiets heb ik wat mooie straatjes gezien, maar echt prettig vond ik zijn actie nu ook weer niet.

Wat is jouw ervaring met gehecht zijn aan iets dat plotseling wegvalt? Was je verrast door je eigen reactie? Of denk je dan dat het wel ergens goed voor zal zijn? Deel je ervaring hieronder.

Reacties op dit artikel

Begeerte... hechting.....lijden..
Als je eenkeer een fiets hebt, je mist hem als je hem niet meer hebt..
Als je eens een brommer hebt, ben je bang dat hij gestolen wordt...
Als je een auto hebt, heb je meer angst dat hij zou deuk..gekrast .....stuk....
kunt je nu leven zonder ..GSM, ..Mp3,...Computer,..HDTV...GPS...electriciteit...ezv..ezv.? pijnlijk..moeilijk..
Je zit nu vast! jij ben eraan gehecht! je ben verslaafd! je bent bezorgd van je bezit..
mijn auto..mijn TV..mijn huis..mijn geld...mijn....mijn....
Hoe je meer bezit..hoe.langer hoe erger...je lijden...
laat staan de rootzooi die je op de wereld later achter laat...
Begin nu maar je gehechtigheid te verminderen..
Mischien lijd je minder...


Henriette VersteijnenRoerend mee eens (met bovengenoemde reactie) Minder hechten is minder lijden, is minder vergaren, is tijd overhouden voor wat vrijheid wezenlijk is; ruimte....... door.. los.. te laten, (van gehechtheden) zo leer je vergeven in essentie, ook jezelf, voor het feit dat je gehecht bent.
Zelfs in de liefde is er dan ruimte voor scheppende kracht. In vrijheid verbonden zijn is kostbaar, met of zonder fiets.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

snoep_header.jpg

Onthechten met volle teugen


Leven met volle teugen. Volledig opgaan in wat je doet, je emoties de vrije loop laten, gezelligheid met vrienden en lekker ‘slapen’ bij je geliefde. Wellicht niet direct jouw eerste associaties met het woord onthechting. Dat gold ook voor Ellie Lardenoije. Totdat ze ontdekte wat onthechting eigenlijk écht inhoudt.

Nog interessanter

Laatste artikelen

My monkey mind
27-03
My monkey mind
Wat gebeurt er als je gaat zitten om te mediteren? Enkele Bodhitv redactieleden hebben hun ervaringen op papier gezet. Lees mee over hun gevoelens en gedachten, of de afwezigheid daarvan..en wat gaat er door jou heen als je mediteert? Deel twee met Laurens van Aarle.
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel twee
17-03
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel twee
Marleen van der Leij kan niet eens stilzitten in de bioscoop. Het maakt niet uit hoe lekker de stoelen zitten of hoe leuk het gezelschap is, na tien minuten is ze al vijf keer van houding gewisseld. En juist zij gaat voor Bodhitv een meditatiecursus volgen! Volg haar belevenissen in deze tweewekelijkse column. Deel twee.
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel één.
10-03
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel één.
In de serie Japan en spiritualiteit deze week Shinto, de oorspronkelijke religie van Japan en het spirituele hart van dit land. Maar de meningen zijn verdeeld over hoe levendig dit hart klopt.
Dungens Dharma: hoe kan het boeddhisme mij helpen bij mijn levensweg?
04-03
Dungens Dharma: hoe kan het boeddhisme mij helpen bij mijn levensweg?
In Dungens Dharma beantwoordt Mabel van den Dungen maandelijks een vraag die door Bodhitv bezoekers is uitgekozen. Deze keer: Hoe kan het boeddhisme mij helpen bij het vinden van mijn levensweg? Stuur jouw vraag naar Bodhitv en wie weet beantwoord Mabel die de volgende keer!
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel twee
25-03
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel twee
Shinto wordt vaak door buitenlanders, maar ook zeker door Japanners zelf, als iets uniek Japans gezien. De essentie ervan zou niet kunnen worden begrepen en ervaren door iemand die niet in Japan is opgegroeid. Motohisa Yamakage is echter een andere mening toegedaan.
Tussen je gedachtes doorkijken
13-03
Tussen je gedachtes doorkijken
Wat gebeurt er als je gaat zitten om te mediteren? Enkele Bodhitv redactieleden hebben hun ervaringen op papier gezet Lees mee over hun gevoelens en gedachten, of de afwezigheid daarvan..en wat gaat er door jou heen als je mediteert? Deel één met Mark de Jonge.
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel één.
06-03
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel één.
Marleen van der Leij kan niet eens stilzitten in de bioscoop. Het maakt niet uit hoe lekker de stoelen zitten of hoe leuk het gezelschap is, na tien minuten is ze al vijf keer van houding gewisseld. En juist zij gaat voor Bodhitv een meditatiecursus volgen! Volg haar belevenissen in deze tweewekelijkse column. Deel één.
Diamanten in Ierland
25-02
Diamanten in Ierland
Het boeddhisme heeft sinds de jaren zeventig een plekje veroverd in talloze landen in Europa. In Nederland zijn al veel stromingen van het boeddhisme ingeburgerd geraakt, maar hoe zit dat in andere landen? Twee jaar geleden richtten Chris Snip (33) en zijn vrienden het eerste Diamantwegcentrum in Dublin op.

Pagina 1 | .. | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114