Infernal Affairs vs The Departed

$article/block[@lang=$lang]/name

Infernal Affairs vs The Departed
The Departed, een film van Scorsese met o.a. Matt Damon, Leonardo diCaprio en Jack Nicholson is een 'remake' van een Chinese film uit 2002: Infernal Affairs. Scorsese is van Siciliaanse komaf en heeft The Departed een katholieke tint gegeven. Infernal Affairs is duidelijk beïnvloed door het Boeddhisme.

Infernal Affairs vs The Departed

Johan Aanen
Johan  Aanen

The Departed, een film van Scorsese met o.a. Matt Damon, Leonardo diCaprio en Jack Nicholson is een ‘remake’ van een Chinese film uit 2002: Infernal Affairs. Scorsese is van Siciliaanse komaf en heeft The Departed een katholieke tint gegeven. Infernal Affairs is duidelijk beïnvloed door het Boeddhisme.

infernal affairsDe rode draad van het verhaal in zowel The Departed als Infernal Affairs is hetzelfde: in beide films wordt het plaatselijke politiekorps geïnfiltreerd door een mol uit een criminele bende en wordt de criminele bende geïnfiltreerd door een mol uit het politiekorps. In The Departed is de ‘politiemol’ Costigan (diCaprio) en de ‘criminele mol’ Sullivan (Damon). In Infernal Affairs zijn dit Yan (Leung) en Ming (Lau).

Psychologie

Infernal Affairs begint met een citaat uit het Nirvana Sutra, vers 19: The worst of the Eight Hells is called Continuous Hell. It has the meaning of continuous suffering. Thus the name. Dit komt overeen met de betekenis van de Chinese titel, ‘eindeloos pad’, wat een verwijzing is naar Avici, de laagste hel in de Boeddhistische kosmologie. De Engelse titel Infernal Affairs is een verwijzing naar de hel (inferno) van De Goddelijke Komedie van de Italiaanse dichter Dante. Daarnaast is het een variatie op de term: Internal Affairs (interne zaken), waar Ming komt te werken om de mol, die hijzelf is, te zoeken.
Wat opvalt in de ‘chinese/boeddhistische versie’ The Departed is dat er in de film meer nadruk wordt gelegd op de psychologische diepgang van de acteurs en met name de twee mollen. Hun dubbele identiteit schept problemen voor ze die hen doet twijfelen aan wie ze zijn. In Infernal Affairs schrijft de vriendin van Ming een verhaal waarin deze dubbele rol van Yan en Ming vertolkt wordt door haar hoofdpersoon. Naar het einde toe vertelt de vriendin van Ming hem dat zij haar verhaal niet af kan schrijven, omdat ze niet weet of haar hoofdpersoon goed of slecht is. Ze zegt dat ze denkt dat alleen hij dat weet.
Het verhaal is erg symbolisch en je ziet in het verhaal de boeddhistische invloed, waarin de mens en zijn bewustzijn, dus psychologie, centraal staan. Ook is het niet moeilijk te achterhalen dat de levens van Yan en Ming in verschillende mate gekenmerkt wordt door lijden. Vandaar het citaat aan het einde van Infernal Affairs: Says the Buddha: He who is in Continuous Hell never dies. Longevity is a big hardship in Continuous Hell.

Cultuurthe departed
In The Departed wordt je aandacht al snel getrokken naar het acteerwerk van, aan ons, bekende acteurs zoals diCaprio, Damon en Nicholson. Omdat deze bekendheid in Infernal Affairs ontbreekt kijk je in zekere zin zonder vooroordeel. We zien hierdoor ook het verschil tussen westers individualisme en oosterse collectiviteitzin: de acteurs in The Departed staan in zeker opzicht op zichzelf, hun individuele klasse komt naar voren, terwijl in Infernal Affairs de relaties tussen personen duidelijker naar voren komt. De benadrukking van relaties in plaats van individuele personen is zowel een boeddhistische invloed als een cultureel verschijnsel, Infernal Affairs speelt in Hong Kong waar personen eerder opgaan in de massa dan dat ze eruit springen als individu.
Ondanks dezelfde verhaallijn is Infernal Affairs toch een mooie aanvulling voor wie The Departed heeft gezien. De subtiele verschillen in een duidelijk andere culturele setting maken beide films even boeiend.

Reacties op dit artikel

Emil van ZuylenHet artikel begint sterk. Tevens voel ik dat het artikel er 'bijna' is. De lijn over de hel van onophoudelijk lijden had mooi voltooid kunnen worden aan het einde van het artikel door de twee eindes van de films te vergelijken.

Spoilers volgen, dus overslaan als je de film(s) nog onbevangen wilt zien!

In 'The Departed' wordt de (in de politie geinfiltreerde) mol aan het einde van de film doodgeschoten. Dit geeft een effect dat je kan denken, "misdaad loont niet", maar specifieker nog, je ontloopt je straf niet. Alsof de ergste straf de dood zal zijn. Met katholiekere achtergrond, je gaat dan naar de hel. De mol in 'Infernal Affairs'
blijft echter leven aan het eind. Hij blijft in de hel van onophoudelijk lijden achter in feite. De staat van ons leven is hier een interne staat, waar Johan op doelt met psychologie in de film. Er bestaat in het universum van 'Infernal Affairs' geen grotere gevangenis dan dat, je hoeft niet dood te gaan om naar de hel te gaan. Zo zie je hier twee werelds-religies-beelden contrasteren.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

caos-calmo960x370.jpg

Caos Calmo


Mark de Jonge bekijkt de film Caos Calmo voor Bodhitv: 'De opeenvolging van scènes waarin personages volledig op zichzelf gefocust handelen zetten mij aan het denken over de manier waarop mensen in het 'echte' leven met elkaar omgaan'.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Word wakker met de VU op 23 juni om 15h00!
04-06
Word wakker met de VU op 23 juni om 15h00!
Op maandag 23 juni om 15h00 vindt er op de VU in Amsterdam een bijeenkomst plaatst waarbij drie boeddhisten uit verschillende stromingen hun visie geven op de basisprincipes van het boeddhisme. Dit ter gelegenheid van de samenwerking tussen de VU en Bodhitv!
Grote vlekken, kleine vlekken, goedbedoelde vlekken
22-05
Grote vlekken, kleine vlekken, goedbedoelde vlekken
Wat doe je als rechtgeaarde boeddhist wanneer je ruzie hebt met een vriend? Chihiro Geuzebroek (24) keek toe bij een ruzie tussen twee boeddhistische vrienden. 'voor de lol betrekken ze de boeddhistische beoefening van de ander in het conflict. "Wat jij dus doet is echt zó erg niet boeddhistisch!". "Dat is zo erg jouw negatieve karma".
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel zes
15-05
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel zes
Marleen van der Leij kan niet eens stilzitten in de bioscoop. Het maakt niet uit hoe lekker de stoelen zitten of hoe leuk het gezelschap is, na tien minuten is ze al vijf keer van houding gewisseld. En juist zij gaat voor Bodhitv een meditatiecursus volgen! Volg haar belevenissen in deze tweewekelijkse column. Deel zes.
Stille kracht
08-05
Stille kracht
Welk boek maakte jou opmerkzaam op het boeddhisme? Voor Laurens van Aarle was dat The Tibetan Book of Living and Dying van Sogyal Rinpoche. 'Er stond dat de enige constanten
Een sangha stichten doe je zo
29-05
Een sangha stichten doe je zo
Wat als je jezelf wel voorzichtig boeddhist wil noemen maar je niet per sé wilt aansluiten bij een bestaande richting? Of als je inspiratie haalt uit leraren van verschillende stromingen? Dan richt je een eigen groep Dharma vrienden op, en zo doe je dat.
Op een onbewoond eiland
19-05
Op een onbewoond eiland
Anne Kleisen (28) ging een week op vipassana retraite bij Jotika Hermsen. Ver weg van de stadse drukte was zij met 24 anderen totaal op zichzelf aangewezen. Geen enkele vorm van afleiding of contact tussen de aanwezigen en met het thuisfront is toegestaan. Een verslag over enge spinnen en droge grutjes.
Powerful beyond measure
13-05
Powerful beyond measure
Verpruts jij ook vaak juist de dingen die je écht graag wilt? Grote kans dat je bang bent. En niet zonder reden, want ergens in je verleden heb je uit zelfbescherming allerlei mechanismen opgebouwd om jezelf te verdedigen. In de zijnsoriëntatie leer je om niet weg te gaan van moeilijke situaties maar er juist bij te blijven om zo vanuit je kracht te kunnen opereren.
Dungens Dharma: Hoe kan je iemand vergeven die jou veel pijn heeft gedaan?
06-05
Dungens Dharma: Hoe kan je iemand vergeven die jou veel pijn heeft gedaan?
In Dungens Dharma beantwoordt Mabel van den Dungen maandelijks een vraag die door Bodhitv bezoekers is uitgekozen. Deze keer: Hoe kan je iemand vergeven die jou veel pijn heeft gedaan? Stuur jouw vraag naar Bodhitv en wie weet beantwoord Mabel die de volgende keer!

Pagina 1 | .. | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | .. | 116