Login

Infernal Affairs vs The Departed

$article/block[@lang=$lang]/name

Infernal Affairs vs The Departed
The Departed, een film van Scorsese met o.a. Matt Damon, Leonardo diCaprio en Jack Nicholson is een 'remake' van een Chinese film uit 2002: Infernal Affairs. Scorsese is van Siciliaanse komaf en heeft The Departed een katholieke tint gegeven. Infernal Affairs is duidelijk beïnvloed door het Boeddhisme.

Infernal Affairs vs The Departed

Johan Aanen
Johan  Aanen

The Departed, een film van Scorsese met o.a. Matt Damon, Leonardo diCaprio en Jack Nicholson is een ‘remake’ van een Chinese film uit 2002: Infernal Affairs. Scorsese is van Siciliaanse komaf en heeft The Departed een katholieke tint gegeven. Infernal Affairs is duidelijk beïnvloed door het Boeddhisme.

infernal affairsDe rode draad van het verhaal in zowel The Departed als Infernal Affairs is hetzelfde: in beide films wordt het plaatselijke politiekorps geïnfiltreerd door een mol uit een criminele bende en wordt de criminele bende geïnfiltreerd door een mol uit het politiekorps. In The Departed is de ‘politiemol’ Costigan (diCaprio) en de ‘criminele mol’ Sullivan (Damon). In Infernal Affairs zijn dit Yan (Leung) en Ming (Lau).

Psychologie

Infernal Affairs begint met een citaat uit het Nirvana Sutra, vers 19: The worst of the Eight Hells is called Continuous Hell. It has the meaning of continuous suffering. Thus the name. Dit komt overeen met de betekenis van de Chinese titel, ‘eindeloos pad’, wat een verwijzing is naar Avici, de laagste hel in de Boeddhistische kosmologie. De Engelse titel Infernal Affairs is een verwijzing naar de hel (inferno) van De Goddelijke Komedie van de Italiaanse dichter Dante. Daarnaast is het een variatie op de term: Internal Affairs (interne zaken), waar Ming komt te werken om de mol, die hijzelf is, te zoeken.
Wat opvalt in de ‘chinese/boeddhistische versie’ The Departed is dat er in de film meer nadruk wordt gelegd op de psychologische diepgang van de acteurs en met name de twee mollen. Hun dubbele identiteit schept problemen voor ze die hen doet twijfelen aan wie ze zijn. In Infernal Affairs schrijft de vriendin van Ming een verhaal waarin deze dubbele rol van Yan en Ming vertolkt wordt door haar hoofdpersoon. Naar het einde toe vertelt de vriendin van Ming hem dat zij haar verhaal niet af kan schrijven, omdat ze niet weet of haar hoofdpersoon goed of slecht is. Ze zegt dat ze denkt dat alleen hij dat weet.
Het verhaal is erg symbolisch en je ziet in het verhaal de boeddhistische invloed, waarin de mens en zijn bewustzijn, dus psychologie, centraal staan. Ook is het niet moeilijk te achterhalen dat de levens van Yan en Ming in verschillende mate gekenmerkt wordt door lijden. Vandaar het citaat aan het einde van Infernal Affairs: Says the Buddha: He who is in Continuous Hell never dies. Longevity is a big hardship in Continuous Hell.

Cultuurthe departed
In The Departed wordt je aandacht al snel getrokken naar het acteerwerk van, aan ons, bekende acteurs zoals diCaprio, Damon en Nicholson. Omdat deze bekendheid in Infernal Affairs ontbreekt kijk je in zekere zin zonder vooroordeel. We zien hierdoor ook het verschil tussen westers individualisme en oosterse collectiviteitzin: de acteurs in The Departed staan in zeker opzicht op zichzelf, hun individuele klasse komt naar voren, terwijl in Infernal Affairs de relaties tussen personen duidelijker naar voren komt. De benadrukking van relaties in plaats van individuele personen is zowel een boeddhistische invloed als een cultureel verschijnsel, Infernal Affairs speelt in Hong Kong waar personen eerder opgaan in de massa dan dat ze eruit springen als individu.
Ondanks dezelfde verhaallijn is Infernal Affairs toch een mooie aanvulling voor wie The Departed heeft gezien. De subtiele verschillen in een duidelijk andere culturele setting maken beide films even boeiend.

Reacties op dit artikel

Emil van ZuylenHet artikel begint sterk. Tevens voel ik dat het artikel er 'bijna' is. De lijn over de hel van onophoudelijk lijden had mooi voltooid kunnen worden aan het einde van het artikel door de twee eindes van de films te vergelijken.

Spoilers volgen, dus overslaan als je de film(s) nog onbevangen wilt zien!

In 'The Departed' wordt de (in de politie geinfiltreerde) mol aan het einde van de film doodgeschoten. Dit geeft een effect dat je kan denken, "misdaad loont niet", maar specifieker nog, je ontloopt je straf niet. Alsof de ergste straf de dood zal zijn. Met katholiekere achtergrond, je gaat dan naar de hel. De mol in 'Infernal Affairs'
blijft echter leven aan het eind. Hij blijft in de hel van onophoudelijk lijden achter in feite. De staat van ons leven is hier een interne staat, waar Johan op doelt met psychologie in de film. Er bestaat in het universum van 'Infernal Affairs' geen grotere gevangenis dan dat, je hoeft niet dood te gaan om naar de hel te gaan. Zo zie je hier twee werelds-religies-beelden contrasteren.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

caos-calmo960x370.jpg

Caos Calmo


Mark de Jonge bekijkt de film Caos Calmo voor Bodhitv: 'De opeenvolging van scènes waarin personages volledig op zichzelf gefocust handelen zetten mij aan het denken over de manier waarop mensen in het 'echte' leven met elkaar omgaan'.

Nog interessanter

Laatste artikelen

My monkey mind
27-03
My monkey mind
Wat gebeurt er als je gaat zitten om te mediteren? Enkele Bodhitv redactieleden hebben hun ervaringen op papier gezet. Lees mee over hun gevoelens en gedachten, of de afwezigheid daarvan..en wat gaat er door jou heen als je mediteert? Deel twee met Laurens van Aarle.
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel twee
17-03
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel twee
Marleen van der Leij kan niet eens stilzitten in de bioscoop. Het maakt niet uit hoe lekker de stoelen zitten of hoe leuk het gezelschap is, na tien minuten is ze al vijf keer van houding gewisseld. En juist zij gaat voor Bodhitv een meditatiecursus volgen! Volg haar belevenissen in deze tweewekelijkse column. Deel twee.
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel één.
10-03
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel één.
In de serie Japan en spiritualiteit deze week Shinto, de oorspronkelijke religie van Japan en het spirituele hart van dit land. Maar de meningen zijn verdeeld over hoe levendig dit hart klopt.
Dungens Dharma: hoe kan het boeddhisme mij helpen bij mijn levensweg?
04-03
Dungens Dharma: hoe kan het boeddhisme mij helpen bij mijn levensweg?
In Dungens Dharma beantwoordt Mabel van den Dungen maandelijks een vraag die door Bodhitv bezoekers is uitgekozen. Deze keer: Hoe kan het boeddhisme mij helpen bij het vinden van mijn levensweg? Stuur jouw vraag naar Bodhitv en wie weet beantwoord Mabel die de volgende keer!
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel twee
25-03
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel twee
Shinto wordt vaak door buitenlanders, maar ook zeker door Japanners zelf, als iets uniek Japans gezien. De essentie ervan zou niet kunnen worden begrepen en ervaren door iemand die niet in Japan is opgegroeid. Motohisa Yamakage is echter een andere mening toegedaan.
Tussen je gedachtes doorkijken
13-03
Tussen je gedachtes doorkijken
Wat gebeurt er als je gaat zitten om te mediteren? Enkele Bodhitv redactieleden hebben hun ervaringen op papier gezet Lees mee over hun gevoelens en gedachten, of de afwezigheid daarvan..en wat gaat er door jou heen als je mediteert? Deel één met Mark de Jonge.
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel één.
06-03
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel één.
Marleen van der Leij kan niet eens stilzitten in de bioscoop. Het maakt niet uit hoe lekker de stoelen zitten of hoe leuk het gezelschap is, na tien minuten is ze al vijf keer van houding gewisseld. En juist zij gaat voor Bodhitv een meditatiecursus volgen! Volg haar belevenissen in deze tweewekelijkse column. Deel één.
Diamanten in Ierland
25-02
Diamanten in Ierland
Het boeddhisme heeft sinds de jaren zeventig een plekje veroverd in talloze landen in Europa. In Nederland zijn al veel stromingen van het boeddhisme ingeburgerd geraakt, maar hoe zit dat in andere landen? Twee jaar geleden richtten Chris Snip (33) en zijn vrienden het eerste Diamantwegcentrum in Dublin op.

Pagina 1 | .. | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114