Login

Zen in Syrië deel 3

$article/block[@lang=$lang]/name

Zen in Syrië deel 3
Cilia reisde naar Syrië en ontdekte dat daar tussen de vele verschillende geloven en culturen ook mensen zijn die yoga, trancedente meditatie en zenboeddhistische retraites doen. Derde en laatste deel.

Zen in Syrië deel 3


Cilia (28) reisde na haar studie Religiestudies naar Syrië en ontdekte dat daar onder de soennitische meerderheid, de shi'itische minderheden, de ruim elf verschillende christelijkestromingen (bij elkaar 10% van de inwoners), de zoroasters en de mensen die zich humanist noemen, mensen zijn die yoga, trancedente meditatie en zenboeddhistische retraites doen. Deel drie.

Vliegen
‘Hoe komt het toch dat sommige mensen yoga willen beoefenen totdat ze gaan vliegen?’ vraagt Miriam. We rollen onze plastic rieten matjes op en lopen over het asfalt naar huis. Haar helderbruine ogen zijn op mij gericht, maar ze lijkt ermee naar achteren te kijken, alsof ze de gedachtes in haar hoofd scant. ‘Ik weet het niet,’ zeg ik, ‘misschien willen ze de werkelijkheid ontvluchten?’ Dat kan, maar zij zou het raar vinden, het lijkt haar niet de bedoeling van het leven. We zijn het voetbalveld van steengruis overgestoken, passeren een rij ceders en komen aan bij het hoofdgebouw van De Aarde. ‘Laten we het aan Frans vragen,’ besluiten we. Maar we kunnen hem niet vinden.

Jezuïet en psychoanalyticus
Pater Frans heeft als abt van een Jezuïetenklooster de leiding over dit stuk land en is altijd in de weer om alles goed te laten verlopen. Er zijnlandschap wijngaarden, aardappelvelden, ontvangstruimtes en een school voor gehandicapte kinderen. Als psychoanalyticus luistert en kijkt Frans aandachtig naar alle betrokken personen. Steeds destilleert hij uit hun bewegingen en redeneringen wat er werkelijk toe doet, zodat de rest eraf valt. Psychoanalyse is niet strijdig met zijn geloof, hij noemt het iemand ‘stem van God’ laten worden door werkelijk luisteren. Freud was niet uitgesproken atheïstisch, zegt hij, hij was alleen tegen geprojecteerde religie: het vastklampen aan illusionaire weerspiegelingen van situaties uit het eigen leven. Hij schijnt gezegd te hebben dat hij bereid was zijn ideeën bij te stellen als hij zelf iets werkelijks zou ervaren, maar dat gebeurde niet. (Foto: Cilia met een koerdische familie)

Zen
Frans vertelt echter niet aan de kerk wat hij gelooft. Hij werd Jezuïet in de jaren ’60 in Amsterdam, omdat hij zag dat het vrolijke stadsleven waar hij deel aan had ‘ook een andere kant had.’ ‘Maar toen was die kerk zo anders,’ legt hij uit. Ik lees later na dat er in die tijd progressieve hervormingsideeën waren om de kerk minder hiërarchisch en vrouwen meer functies te geven en dat Jezuïeten en Dominicanen en masse zenboeddhistische meditatie begonnen te beoefenen. Nu staat Frans heel sceptisch tegenover de orde. ‘Het zijn toch een beetje de kneusjes die intreden.’
Hij had als kind al ervaringen van algehele liefde voor de schepping. ‘Een koe in de wei, hoe die staat te grazen, zulke gewone dingen - daar gaat het om.’ Nu leidt hij zenretraites hier op het land. Hij leerde het indertijd van leraren in Frankrijk en Nederland. ‘Daar moet het zo via het rationele denken,’ vertelt hij. ‘Hier gaat het allemaal veel makkelijker.’ Ik ben er een weekend bij. We zitten op zenbankjes in een lemen hut, het is donker en het enige wat we horen is de vlam van het dieselkacheltje. Ik heb geen idee wat we moeten doen, maar ik verroer me niet. ‘Hij legt niks uit,’ denk ik, maar ik voel me veilig in zijn aanwezigheid en geniet van de rust. In de pauze legt iemand het even uit: je moet proberen aan niets te denken. Tijdens het eten mogen we eigenlijk niet praten, maar zelfs Frans doet mee aan het gesprek. De meeste Syriërs kunnen dat gewoon niet, hun mond houden terwijl ze in gezelschap zijn. ’s Ochtends doen we yoga op het betonnen dak van een onafgewerkt gebouw, de plassen zijn bevroren. Frans doet voor hoe je intens kunt in- en uitademen en zegt: ‘we verwarmen de kou.’ We doen hem na en ik kan er niet omheen: het werkt.

frans Wolven en heiligen
Tijdens een wandelvakantie met Frans en tweehonderd Syriërs uit alle hoeken en culturen van het land verdwalen we in de woestijn. Het wordt donker en overal dwalen groepjes mensen door de lege bergen. Een Bedouïne wiens huis we passeren waarschuwt voor wolven. ‘Hoe kan het nou dat Frans niet even op iedereen wacht, hij is toch verantwoordelijk?’ denk ik bezorgd. Ik ben dicht bij hem gebleven. ‘Die redden zich wel,’ meent hij en wuift mijn onrust in de wind. Hij laat de woestijnlucht zijn neus binnenstromen (het heeft net een beetje geregend), gaat met een paar anderen na waar we vandaan zijn gekomen en begint te lopen. Ik kijk omhoog naar de sterren, daarop heb ik me van mijn vader leren oriënteren. Maar onderwijl klauter ik vlot achter het groepje aan de heuvel op en weldra zien we een lichtje aan de horizon. De keukenploeg heeft de grote lichten van hun vrachtwagentje aangezet naast het gebouw waar we moeten zijn. Bij aankomst ben ik gebroken, we hebben zeven uur gelopen in plaats van de aangekondigde twee uurtjes. De gladde stenen vloer hier wordt onze slaapmat, we eten eenvoudige spaghetti met tomatensaus en het duurt tot ver na middernacht voordat de laatste wandelaars zijn gearriveerd. Onder de jongeren heerst een uitgelaten stemming. Er wordt getrommeld en ze spelen bruiloftje, een jong stel wordt op de schouders van een dansende menigte binnengedragen. ‘Zo gaat het altijd,’ pept een meisje dat al vaak op wandeltocht mee is geweest me op: ‘Frans zegt dat je een uurtje gaat lopen en je loopt er acht... Dat doet hij expres want in barre omstandigheden komt het eerlijke karakter van mensen naar boven. Uiterlijk en religie tellen dan niet meer mee, je gaat elkaar helpen en zo raken mensen van verschillende religies, regio’s en klassen met elkaar bevriend. Ook laat hij ons expres zonder leiding verdwalen want dan moeten we zelf gaan nadenken in plaats van als een kudde achter iemand aan lopen. Bovendien zegt hij dat het in het leven net zo gaat: soms ben je jarenlang naar iets op zoek en ineens blijkt het vlakbij te zijn, heb je er steeds omheen gelopen...’

Miriam en ik komen er op een avond eindelijk aan toe onze vraag aan Frans te stellen: ‘Waarom willen mensen yoga doen totdat ze gaan vliegen?’ Zijn handgebaar maakt duidelijk dat hij daar niks mee heeft. Hij gelooft ook niet in de heiligen van de katholieke ker die wonderen zouden hebben verricht. ‘Dat is allemaal onnatuurlijk.’ Een paar orthodox of katholiek opgegroeide omstanders spitsen hun oren om de vereerde beelden uit hun kindertijd van hun voetstuk te zien vallen en Miriam is blij verrast met Frans’ toelichting: ‘Hier in het echte leven... een moeder die echt van haar kind houdt... dàt noem ik heilig.’

Lees ook deel 2 en deel 1  

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

vrede-in-srebrenica-960.jpg

TV: Vrede vinden in Srebrenica


Een groep van Zen Peacemakers reist af naar Srebrenica om de gruwelijkheden en het verdriet van de oorlog in Bosnië onder ogen te komen. Zijn deze gebeurtenissen in het vervolg te voorkomen? Nu online te zien.

Nog interessanter

Laatste artikelen

My monkey mind
27-03
My monkey mind
Wat gebeurt er als je gaat zitten om te mediteren? Enkele Bodhitv redactieleden hebben hun ervaringen op papier gezet. Lees mee over hun gevoelens en gedachten, of de afwezigheid daarvan..en wat gaat er door jou heen als je mediteert? Deel twee met Laurens van Aarle.
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel twee
17-03
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel twee
Marleen van der Leij kan niet eens stilzitten in de bioscoop. Het maakt niet uit hoe lekker de stoelen zitten of hoe leuk het gezelschap is, na tien minuten is ze al vijf keer van houding gewisseld. En juist zij gaat voor Bodhitv een meditatiecursus volgen! Volg haar belevenissen in deze tweewekelijkse column. Deel twee.
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel één.
10-03
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel één.
In de serie Japan en spiritualiteit deze week Shinto, de oorspronkelijke religie van Japan en het spirituele hart van dit land. Maar de meningen zijn verdeeld over hoe levendig dit hart klopt.
Dungens Dharma: hoe kan het boeddhisme mij helpen bij mijn levensweg?
04-03
Dungens Dharma: hoe kan het boeddhisme mij helpen bij mijn levensweg?
In Dungens Dharma beantwoordt Mabel van den Dungen maandelijks een vraag die door Bodhitv bezoekers is uitgekozen. Deze keer: Hoe kan het boeddhisme mij helpen bij het vinden van mijn levensweg? Stuur jouw vraag naar Bodhitv en wie weet beantwoord Mabel die de volgende keer!
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel twee
25-03
Shinto, het spirituele hart van Japan. Deel twee
Shinto wordt vaak door buitenlanders, maar ook zeker door Japanners zelf, als iets uniek Japans gezien. De essentie ervan zou niet kunnen worden begrepen en ervaren door iemand die niet in Japan is opgegroeid. Motohisa Yamakage is echter een andere mening toegedaan.
Tussen je gedachtes doorkijken
13-03
Tussen je gedachtes doorkijken
Wat gebeurt er als je gaat zitten om te mediteren? Enkele Bodhitv redactieleden hebben hun ervaringen op papier gezet Lees mee over hun gevoelens en gedachten, of de afwezigheid daarvan..en wat gaat er door jou heen als je mediteert? Deel één met Mark de Jonge.
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel één.
06-03
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel één.
Marleen van der Leij kan niet eens stilzitten in de bioscoop. Het maakt niet uit hoe lekker de stoelen zitten of hoe leuk het gezelschap is, na tien minuten is ze al vijf keer van houding gewisseld. En juist zij gaat voor Bodhitv een meditatiecursus volgen! Volg haar belevenissen in deze tweewekelijkse column. Deel één.
Diamanten in Ierland
25-02
Diamanten in Ierland
Het boeddhisme heeft sinds de jaren zeventig een plekje veroverd in talloze landen in Europa. In Nederland zijn al veel stromingen van het boeddhisme ingeburgerd geraakt, maar hoe zit dat in andere landen? Twee jaar geleden richtten Chris Snip (33) en zijn vrienden het eerste Diamantwegcentrum in Dublin op.

Pagina 1 | .. | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114