Login

Liefdadigheid

$article/block[@lang=$lang]/name

Liefdadigheid
Liefdadigheid en het geven aan hen die minder hebben dan jij is een bezigheid die in iedere religie een grote of minder grote rol heeft. Maar komt liefdadigheid echt uit het hart of is het een manier om je schuldgevoel af te kopen?

Liefdadigheid

Mark de Jonge
Mark de Jonge
  • Geschreven op: 21-12-2007
  • Waardering: 3 Sterren
  • Tags:

Hoger doel
Liefdadigheid en het geven aan hen die minder hebben dan jij is een bezigheid die in iedere religie een grote of minder grote rol heeft. Je zal misschien als eerste boegbeeld van liefdadigheid in onze tijd moeder Theresa in gedachten krijgen, of onze eigen Majoor Bosshardt. Beiden mensen die in hun leven hun persoonlijke behoeften opzij hebben geschoven voor het helpen van anderen, in dienst van een hoger doel. Ook in het boeddhisme speelt liefdadigheid een rol.

Konijn
De kunst van het geven is in het boeddhisme de eerste van zes vaardigheden (de paramitas) die een ziel op weg naar verlichting moet perfectioneren.konijn Het komt erop neer dat je alles wat je hebt weggeeft aan anderen, ook wanneer je denkt dat datgene wat je geeft voor jou van levensbelang is. In het theravadische boek de Jataka, (waarin de 547 levens van Boeddha worden beschreven die voorafgingen aan zijn verlichting) krijgt Boeddha tijdens zijn eerste incarnatie, toen hij een konijn was, onverwacht bezoek van een brahmaan. Niet in staat om de brahmaan iets aan te bieden, roostert Boeddha zijn eigen konijnenlichaam op een vuur. Liefdadigheid wordt door volgelingen van Boeddha onderscheiden in drie componenten: het geven van materiële zaken of geld, het delen van inzichten en kennis, en de moed om alles op te offeren voor een ander.

Leeuwen
In het (overigens erg grappige) Engelstalige boek “Buddha’s lions – The lives of the eighty-four siddhas”, over de levens van 84 spiritueel hoog ontwikkelde personen uit allerlei lagen van de bevolking die ieder op hun eigen manier verlichting vinden, gaat er geen een naar het nirwana zonder minstens 500 leerlingen met zich mee te nemen. De gedachte om niet alleen jezelf of een kleine groep mensen te verlichten, maar te werken aan de bevrijding van alle levende wezens, is een gedachte uit de Mahayana tak van het boeddhisme. Hiertegenover staat het Hinayana-boeddhisme, een beoefening die zich voornamelijk  richt op de eigen verlichting.

Reserveren
De engelse vertaling van liefdadigheid, charity, is afkomstig van de griekse stam caritas, dat via het latijn in het christendom terechtgekomen is en ruwweg vertaald is tot “naastenliefde”. Welbeschouwd blijft het de vraag wanneer liefdadigheid uit eigenbelang betracht wordt, hetzij om van een schuldgevoel af te komen, hetzij om een bepaald persoonlijk doel te bereiken, en wanneer het helpen van anderen vanuit het hart komt. Een cynicus zou kunnen stellen dat Majoor Bosshardt anderen heeft geholpen om voor zichzelf een plekje in de hemel te reserveren. En kennen we zelf niet het soms onduidelijke gevoel wanneer we bijvoorbeeld een bedelaar op straat geld geven: is dat puur uit liefde voor onze naaste, voelden we ons schuldig, of wilden we gewoon van deze persoon af komen? Gaf je geld omdat je de bedelaar zielig vond en minder fortuinlijk dan jezelf, dan kun je je afvragen of je het recht hebt om dat te bepalen, op basis waarvan? Zou je eigenlijk überhaupt wel geld moeten geven wanneer dat niet uit pure liefde is gegeven? Kijk naar het filmpje om te zien wat een humanistisch boeddhistische non en een Leger des Heils soldate te zeggen hebben over liefdadigheid.

Kijk hier het liefdadigheid filmpje 

Reacties op dit artikel

goud visis vrijgevigheid hetzelfde als liefdadigheid? Volgens mij sprak de Boeddha over vrijgevigheid. Eén van de twee aspecten nodig voor een gelukkig leven. Het andere is moraliteit. Onder vrijgevigheid verstond de Boeddha naar mijn idee niet 'delen waar je genoeg van hebt, van af wilt of makkelijk kan missen' maar 'delen wat je wilt voor jezelf'.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

header-keuken.jpg

Dienen voor de verandering


Wie voor een tweede keer een Vipassana retraite doet, mag op het aanmeldformulier kiezen uit twee opties: ‘zitten’ of ‘dhamma dienen’. Voor de twijfelaars is er een alternatief: ‘zitten, maar indien nodig bereid om te dienen’. Fidessa Docters van Leeuwen koos de derde optie en ontdekte Boeddha’s keukengeheim.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Dungens Dharma, een inleiding
14-02
Dungens Dharma, een inleiding
Mabel van den Dungen zal maandelijks in de rubriek Dungens Dharma de vraag beantwoorden die door jullie is gekozen in de poll. Wat heeft zij met boeddhisme en waarom kan boeddhisme belangrijk zijn voor jongeren?
Onthecht, behalve van mijn fiets
28-01
Onthecht, behalve van mijn fiets
Heel leuk dat ideaal van onthechting, maar wat als je fiets op een morgen weg blijkt te zijn? Je trouwe, mooie, onmisbare fiets?? Wanneer voel jij je gehechter dan je eigenlijk zou willen?
Een Vipassana beoefenaar aan het woord
17-01
Een Vipassana beoefenaar aan het woord
Roel Smelt (37) is organisatie adviseur en boefent vipassana meditatie. Hij vertelt over pleasant sensations, concentratie en vrijwilligerswerk.
Een Shambhala beoefenaar aan het woord
02-01
Een Shambhala beoefenaar aan het woord
Jeroen (28) heeft zich sinds enkele jaren bij het Shambhala boeddhisme aangesloten. Wat vindt hij speciaal aan deze richting en waar loopt hij tegenaan tijdens zijn beoefening?
Boeddhisme en kwaad
07-02
Boeddhisme en kwaad
Hoe wordt er in het Boeddhisme naar het verschijnsel kwaad gekeken? Dit is een fundamentele vraag wanneer we iets meer over Boeddhisme wensen te weten.
Infernal Affairs vs The Departed
22-01
Infernal Affairs vs The Departed
The Departed, een film van Scorsese met o.a. Matt Damon, Leonardo diCaprio en Jack Nicholson is een 'remake' van een Chinese film uit 2002: Infernal Affairs. Scorsese is van Siciliaanse komaf en heeft The Departed een katholieke tint gegeven. Infernal Affairs is duidelijk beïnvloed door het Boeddhisme.
Zen in Syrië deel 3
09-01
Zen in Syrië deel 3
Cilia reisde naar Syrië en ontdekte dat daar tussen de vele verschillende geloven en culturen ook mensen zijn die yoga, trancedente meditatie en zenboeddhistische retraites doen. Derde en laatste deel.
Liefdadigheid
21-12
Liefdadigheid
Liefdadigheid en het geven aan hen die minder hebben dan jij is een bezigheid die in iedere religie een grote of minder grote rol heeft. Maar komt liefdadigheid echt uit het hart of is het een manier om je schuldgevoel af te kopen?

Pagina 1 | .. | 110 | 111 | 112 | 113 | 114