Login

Boeddhisme in alle eenvoud

$article/block[@lang=$lang]/name

Boeddhisme in alle eenvoud
Een klein boekje met daarin op heldere wijze de basisprincipes van het boeddhisme toegelicht.

Boeddhisme in alle eenvoud

Johan Aanen
Johan  Aanen
  • Geschreven op: 07-11-2007
  • Waardering: 2,7 Sterren
  • Tags:

Boeddhisme in alle eenvoud
Ontwaak en ontdek wat nooit verandert
Auteur: Steve Hagen
Uitgever: Altamira-Becht, 2002

Het begint bij jezelf
Er wordt weleens gezegd dat de titel van een boek de beste samenvatting is en in dit geval ben ik het er mee eens. Dit boekje is een zeer beknopt overzicht van de belangrijkste Boeddhistische feiten en inzichten. Het is erg toegankelijk voor mensen die nog niets over het boeddhisme weten, maar ook voor degene die er al bekend mee zijn. Het laat zien dat een belangrijke kracht van het Boeddhisme schuilt in de eenvoud ervan. Het boekje begint waar het Boeddhisme begint: bij onszelf. Het vertrekpunt van het boekje is precies het uitgangspunt van het Boeddhisme: er is lijden. Dit wordt in het boek getypeert als ‘Het eeuwige probleem' en dit probleem is het eerste van drie delen dat het boek omvat. De schrijver legt op een heldere en eenvoudige wijze uit waar het probleem ligt. Het probleem ligt in het feit dat we de dingen niet zien zoals ze zijn. In het eerste deel tracht de schrijver te verklaren wat dit zien betekent vanuit boeddhistische perspectief. Hij gaat hierbij in op de Vier Edele Waarheden en aan het einde van dit deel ook op de 8 aspecten van het Achtvoudige Pad.

Wakker worden
Het tweede deel heet ‘Wakker worden'. Dit deel gaat over de praktijk van het Boeddhisme. De schrijver behandelt hier het Achtvoudige Pad in concrete,boeddhisme in alle eenvoud alledaagse voorbeelden. Er worden praktische tips gegeven om meer innerlijke rust te verkrijgen, waardoor we beter in staat zullen zijn direct te zien. De vraag die in het begin van dit deel wordt gesteld, luidt: hoe kunnen we ons bevrijden van ketenen die er helemaal niet zijn, van een illusie die er helemaal niet is? Het antwoord is dat we ons uiteindelijk ook moeten bevrijden van bevrijding, we zijn al vrij. Boeddhisme gaat om het zien van de Realiteit, het zien wat ís, daarin ligt onze bevrijding. Maar om tot de juiste zienswijze te komen, zullen we onze illusies op moeten geven, dat wil zeggen, onze bevroren zienswijzen loslaten en zien dat alles continu verandert. En wanneer we zien dat alles continu verandert, leren we vanzelf de dingen die aan ons verschijnen los te laten.

De Vrije Geest
Het derde deel heet  ‘De Vrije Geest'. Het gaat over het effect van een open levensvisie, zonder gehechtheden aan verschijningen, vooroordelen en vaste kaders. In dit laatste deel gaat de schrijver in op een belangrijk boeddhistisch inzicht: onderlinge afhankelijkheid. Dit inzicht moet niet leiden tot de opvatting dat er alleen maar relatieve waarheden zijn. Dit is een misleiding die ontstaat doordat we het geheel van de Realiteit zien in delen. De vrucht van dit inzicht is zien dat alle dingen met elkaar samenhangen in een stromend Geheel. Door ons niet te hechten aan een verschijning die komt en gaat, zien we onszelf als deel van die stroom. Maar uiteindelijk is er maar één stroom en die stroom is Geest, de som van alle mogelijke ervaringen, ongedeeld, tijdloos en onveranderlijk in zijn veranderlijkheid.

De Epiloog besluit met een uitspraak van de Boeddha: Wees een licht voor jezelf. Om wakker te worden moeten we wakker willen worden. Niemand, behalve onszelf, kan ons bevrijden, omdat onze gebondenheid een gevolg is van het feit dat wij zelf de Realiteit verkeerd zien. Tegelijk bezitten we zelf de sleutels om onszelf uit onze gevangenis los te maken. En daarmee zijn we weer terug bij onze persoonlijke situatie.  

Artikel geschreven door Johan Aanen

 

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

header-drugs.jpg

Jeroen leest: The psychedelic experience


Het ontwikkelen van je geest is een wezenlijk onderdeel van Boeddha’s leer. Om die geest te leren kennen en te realiseren gebruik je natuurlijk meditatie. Toch? Wie het hier niet helemaal mee eens zou zijn is Timothy Leary. Volgens hem zijn er meerdere wegen naar verlichting. Neem nou psychedelische drugs.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Dungens Dharma: hoe kan het boeddhisme mij helpen bij mijn levensweg?
04-03
Dungens Dharma: hoe kan het boeddhisme mij helpen bij mijn levensweg?
In Dungens Dharma beantwoordt Mabel van den Dungen maandelijks een vraag die door Bodhitv bezoekers is uitgekozen. Deze keer: Hoe kan het boeddhisme mij helpen bij het vinden van mijn levensweg? Stuur jouw vraag naar Bodhitv en wie weet beantwoord Mabel die de volgende keer!
Dungens Dharma, een inleiding
14-02
Dungens Dharma, een inleiding
Mabel van den Dungen zal maandelijks in de rubriek Dungens Dharma de vraag beantwoorden die door jullie is gekozen in de poll. Wat heeft zij met boeddhisme en waarom kan boeddhisme belangrijk zijn voor jongeren?
Onthecht, behalve van mijn fiets
28-01
Onthecht, behalve van mijn fiets
Heel leuk dat ideaal van onthechting, maar wat als je fiets op een morgen weg blijkt te zijn? Je trouwe, mooie, onmisbare fiets?? Wanneer voel jij je gehechter dan je eigenlijk zou willen?
Een Vipassana beoefenaar aan het woord
17-01
Een Vipassana beoefenaar aan het woord
Roel Smelt (37) is organisatie adviseur en boefent vipassana meditatie. Hij vertelt over pleasant sensations, concentratie en vrijwilligerswerk.
Diamanten in Ierland
25-02
Diamanten in Ierland
Het boeddhisme heeft sinds de jaren zeventig een plekje veroverd in talloze landen in Europa. In Nederland zijn al veel stromingen van het boeddhisme ingeburgerd geraakt, maar hoe zit dat in andere landen? Twee jaar geleden richtten Chris Snip (33) en zijn vrienden het eerste Diamantwegcentrum in Dublin op.
Boeddhisme en kwaad
07-02
Boeddhisme en kwaad
Hoe wordt er in het Boeddhisme naar het verschijnsel kwaad gekeken? Dit is een fundamentele vraag wanneer we iets meer over Boeddhisme wensen te weten.
Infernal Affairs vs The Departed
22-01
Infernal Affairs vs The Departed
The Departed, een film van Scorsese met o.a. Matt Damon, Leonardo diCaprio en Jack Nicholson is een 'remake' van een Chinese film uit 2002: Infernal Affairs. Scorsese is van Siciliaanse komaf en heeft The Departed een katholieke tint gegeven. Infernal Affairs is duidelijk beïnvloed door het Boeddhisme.
Zen in Syrië deel 3
09-01
Zen in Syrië deel 3
Cilia reisde naar Syrië en ontdekte dat daar tussen de vele verschillende geloven en culturen ook mensen zijn die yoga, trancedente meditatie en zenboeddhistische retraites doen. Derde en laatste deel.

Pagina 1 | .. | 109 | 110 | 111 | 112 | 113