Boeddhisme in alle eenvoud

$article/block[@lang=$lang]/name

Boeddhisme in alle eenvoud
Een klein boekje met daarin op heldere wijze de basisprincipes van het boeddhisme toegelicht.

Boeddhisme in alle eenvoud

Johan Aanen
Johan  Aanen
  • Geschreven op: 07-11-2007
  • Waardering: 2,7 Sterren
  • Tags:

Boeddhisme in alle eenvoud
Ontwaak en ontdek wat nooit verandert
Auteur: Steve Hagen
Uitgever: Altamira-Becht, 2002

Het begint bij jezelf
Er wordt weleens gezegd dat de titel van een boek de beste samenvatting is en in dit geval ben ik het er mee eens. Dit boekje is een zeer beknopt overzicht van de belangrijkste Boeddhistische feiten en inzichten. Het is erg toegankelijk voor mensen die nog niets over het boeddhisme weten, maar ook voor degene die er al bekend mee zijn. Het laat zien dat een belangrijke kracht van het Boeddhisme schuilt in de eenvoud ervan. Het boekje begint waar het Boeddhisme begint: bij onszelf. Het vertrekpunt van het boekje is precies het uitgangspunt van het Boeddhisme: er is lijden. Dit wordt in het boek getypeert als ‘Het eeuwige probleem' en dit probleem is het eerste van drie delen dat het boek omvat. De schrijver legt op een heldere en eenvoudige wijze uit waar het probleem ligt. Het probleem ligt in het feit dat we de dingen niet zien zoals ze zijn. In het eerste deel tracht de schrijver te verklaren wat dit zien betekent vanuit boeddhistische perspectief. Hij gaat hierbij in op de Vier Edele Waarheden en aan het einde van dit deel ook op de 8 aspecten van het Achtvoudige Pad.

Wakker worden
Het tweede deel heet ‘Wakker worden'. Dit deel gaat over de praktijk van het Boeddhisme. De schrijver behandelt hier het Achtvoudige Pad in concrete,boeddhisme in alle eenvoud alledaagse voorbeelden. Er worden praktische tips gegeven om meer innerlijke rust te verkrijgen, waardoor we beter in staat zullen zijn direct te zien. De vraag die in het begin van dit deel wordt gesteld, luidt: hoe kunnen we ons bevrijden van ketenen die er helemaal niet zijn, van een illusie die er helemaal niet is? Het antwoord is dat we ons uiteindelijk ook moeten bevrijden van bevrijding, we zijn al vrij. Boeddhisme gaat om het zien van de Realiteit, het zien wat ís, daarin ligt onze bevrijding. Maar om tot de juiste zienswijze te komen, zullen we onze illusies op moeten geven, dat wil zeggen, onze bevroren zienswijzen loslaten en zien dat alles continu verandert. En wanneer we zien dat alles continu verandert, leren we vanzelf de dingen die aan ons verschijnen los te laten.

De Vrije Geest
Het derde deel heet  ‘De Vrije Geest'. Het gaat over het effect van een open levensvisie, zonder gehechtheden aan verschijningen, vooroordelen en vaste kaders. In dit laatste deel gaat de schrijver in op een belangrijk boeddhistisch inzicht: onderlinge afhankelijkheid. Dit inzicht moet niet leiden tot de opvatting dat er alleen maar relatieve waarheden zijn. Dit is een misleiding die ontstaat doordat we het geheel van de Realiteit zien in delen. De vrucht van dit inzicht is zien dat alle dingen met elkaar samenhangen in een stromend Geheel. Door ons niet te hechten aan een verschijning die komt en gaat, zien we onszelf als deel van die stroom. Maar uiteindelijk is er maar één stroom en die stroom is Geest, de som van alle mogelijke ervaringen, ongedeeld, tijdloos en onveranderlijk in zijn veranderlijkheid.

De Epiloog besluit met een uitspraak van de Boeddha: Wees een licht voor jezelf. Om wakker te worden moeten we wakker willen worden. Niemand, behalve onszelf, kan ons bevrijden, omdat onze gebondenheid een gevolg is van het feit dat wij zelf de Realiteit verkeerd zien. Tegelijk bezitten we zelf de sleutels om onszelf uit onze gevangenis los te maken. En daarmee zijn we weer terug bij onze persoonlijke situatie.  

Artikel geschreven door Johan Aanen

 

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

header-drugs.jpg

Jeroen leest: The psychedelic experience


Het ontwikkelen van je geest is een wezenlijk onderdeel van Boeddha’s leer. Om die geest te leren kennen en te realiseren gebruik je natuurlijk meditatie. Toch? Wie het hier niet helemaal mee eens zou zijn is Timothy Leary. Volgens hem zijn er meerdere wegen naar verlichting. Neem nou psychedelische drugs.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Grote vlekken, kleine vlekken, goedbedoelde vlekken
22-05
Grote vlekken, kleine vlekken, goedbedoelde vlekken
Wat doe je als rechtgeaarde boeddhist wanneer je ruzie hebt met een vriend? Chihiro Geuzebroek (24) keek toe bij een ruzie tussen twee boeddhistische vrienden. 'voor de lol betrekken ze de boeddhistische beoefening van de ander in het conflict. "Wat jij dus doet is echt zó erg niet boeddhistisch!". "Dat is zo erg jouw negatieve karma".
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel zes
15-05
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel zes
Marleen van der Leij kan niet eens stilzitten in de bioscoop. Het maakt niet uit hoe lekker de stoelen zitten of hoe leuk het gezelschap is, na tien minuten is ze al vijf keer van houding gewisseld. En juist zij gaat voor Bodhitv een meditatiecursus volgen! Volg haar belevenissen in deze tweewekelijkse column. Deel zes.
Stille kracht
08-05
Stille kracht
Welk boek maakte jou opmerkzaam op het boeddhisme? Voor Laurens van Aarle was dat The Tibetan Book of Living and Dying van Sogyal Rinpoche. 'Er stond dat de enige constanten
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel vijf
02-05
In het Zentrum zit men stil, Marleen dus ook! Deel vijf
Marleen van der Leij kan niet eens stilzitten in de bioscoop. Het maakt niet uit hoe lekker de stoelen zitten of hoe leuk het gezelschap is, na tien minuten is ze al vijf keer van houding gewisseld. En juist zij gaat voor Bodhitv een meditatiecursus volgen! Volg haar belevenissen in deze tweewekelijkse column. Deel vijf.
Op een onbewoond eiland
19-05
Op een onbewoond eiland
Anne Kleisen (28) ging een week op vipassana retraite bij Jotika Hermsen. Ver weg van de stadse drukte was zij met 24 anderen totaal op zichzelf aangewezen. Geen enkele vorm van afleiding of contact tussen de aanwezigen en met het thuisfront is toegestaan. Een verslag over enge spinnen en droge grutjes.
Powerful beyond measure
13-05
Powerful beyond measure
Verpruts jij ook vaak juist de dingen die je écht graag wilt? Grote kans dat je bang bent. En niet zonder reden, want ergens in je verleden heb je uit zelfbescherming allerlei mechanismen opgebouwd om jezelf te verdedigen. In de zijnsoriëntatie leer je om niet weg te gaan van moeilijke situaties maar er juist bij te blijven om zo vanuit je kracht te kunnen opereren.
Dungens Dharma: Hoe kan je iemand vergeven die jou veel pijn heeft gedaan?
06-05
Dungens Dharma: Hoe kan je iemand vergeven die jou veel pijn heeft gedaan?
In Dungens Dharma beantwoordt Mabel van den Dungen maandelijks een vraag die door Bodhitv bezoekers is uitgekozen. Deze keer: Hoe kan je iemand vergeven die jou veel pijn heeft gedaan? Stuur jouw vraag naar Bodhitv en wie weet beantwoord Mabel die de volgende keer!
Wat een rijkdom
28-04
Wat een rijkdom
In de laatste aflevering van Japan en spiritualiteit 'Wat is zen?'. De een legt de nadruk op een intellectuele omschrijving, de ander op het direct ervaren van dit moment en het loslaten van je vastgeroeste denkbeelden.

Pagina 1 | .. | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | .. | 116