Mongolian Ping Pong

$article/block[@lang=$lang]/name

Mongolian Ping Pong
De laatste jaren komen er geregeld films uit waarin het boeddhisme een prominente rol speelt. Seven years in Tibet en Little Buddha zijn daar voorbeelden van. In deze serie 'boeddhisme en film' besteden we aandacht aan films waar het boeddhisme niet expliciet aanwezig is, maar waar het juist subtiel in het verhaal verweven is.

Mongolian Ping Pong


In deel 1 van deze serie: Mongolian Ping Pong
China, 2005
Regisseur Ning Hao

De kleine jongen Bilike ziet op een dag een vreemd, rond object in een riviertje voorbij drijven. Hij vist het eruit en vraagt zich af wat het zou kunnen zijn. Niemand kan hem een antwoord geven. Op de Mongoolse steppen waar de jongen woont, heeft niemand ooit zoiets gezien. Bilike's oma vertelt hem dat het een schat van de geesten is die aan het eind van de rivier wonen, maar dit verhaal blijkt al snel niet waar te zijn. Van Oom Film, een man die in de omgeving filmvertoningen organiseert, horen Bilike en zijn twee vriendjes Dawa en Erguotou dat het ding een ping pong bal is. Daar hebben ze nog nooit van gehoord. Als ze kort daarna op de net geïnstalleerde tv bij Bilike zien dat ping pong de nationale sport van China is en de ping pong bal dus de nationale bal, weten ze wat hen te doen staat. Ze moeten naar Bejing om de bal terug te geven aan de natie.   

Een Lama, wat is dat?
Sinds 1990 is het in Mongolië weer toegestaan om het (Tibetaans) Boeddhisme uit te oefenen. Dit was in de Mongoolse Volksrepubliek die in 1924 gesticht werd door de Sovjet Unie verboden. In het sprookjesachtige Mongolian Ping Pong is het Boeddhisme op verschillende manieren terug te zien. Het komt het duidelijkst in de film naar voren als Bilike en zijn twee vrienden het mysterie hopen op te lossen door aan de lama's te vragen wat het gekke ronde ding is. Ze worden hier niets wijzer van en hun bezoek aan de lama's roept zelfs een andere vraag op. Wat doen lama's eigenlijk? Een van de jongens weetcover mongolian ping pong te vertellen dat lama's contact met geesten hebben, maar meer weten de jongens er niet over. Ze laten dit vraagstuk vervolgens maar voor wat het is, want ze hebben het immers al druk genoeg met de ping pong bal. Het feit dat de jongens weinig van de lama's weten, zou erop kunnen duiden dat het Boeddhisme in hun leven geen rol van betekenis speelt.         

Leren delen

Toch zitten er in de film enkele thema's die in het Boeddhisme belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de thema's ‘delen' en ‘mededogen'. Deze thema's komen het duidelijkst naar voren op het moment dat Bilike en Dawa naar aanleiding van de ping pong bal erge ruzie krijgen. Bilike roept tijdens deze ruzie vastberaden dat hij Dawa nooit meer wil zien en loopt weg . De vaders van de jongens gaan zich ermee bemoeien en leren de jongens te delen en in plaats van egoïstisch te zijn juist mededogen en broederliefde voor elkaar te voelen.           

En leren loslaten
Een ander onderwerp dat belangrijk is in het Boeddhisme en een rol speelt in de film, is het loslaten. Dit wordt erg subtiel in beeld gebracht. De film doet vaak suggesties over de gevoelens van de personages, waardoor emoties nooit in alle heftigheid getoond worden. Het loslaten speelt een rol wanneer de ouders van Bilike hem en zijn zus zien vertrekken en hier, op subtiele wijze zichtbaar, moeite mee hebben. Ook tijdens de niet zo eenvoudige tocht van de jongens naar Beijing worden zowel de vaardigheid om los te laten als het doorzettingsvermogen van de jongens op de proef gesteld. Wat deze beproevingen zijn, verklap ik liever niet, want ‘Mongolian Ping Pong' is absoluut het kijken waard. 

Geschreven door Daisy Cools 

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

lena-1.jpg

Vivi kijkt: Lena


Lena is een buitenbeentje, maar niet tijdens het linedancen. In de flow van het dansen kan ze haar overgewicht, eenzaamheid en onzekerheid vergeten.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Vukelekuu! Word wakker met de VU! Jan Hendriksen
26-06
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Jan Hendriksen
Deze hele week verschijnen er op Bodhitv essays van studenten religie en levensbeschouwing van de VU. Jan Hendriksen: 'De filosofie van het niet-zelf is een belangrijk onderdeel van de Boeddhistische leer maar: Op de vraag of het Boeddhisme aanvankelijk het bestaan van een zelf (atman) bevestigde of ontkende, bestaan allerlei meningsverschillen tussen interpretoren, zowel in Oost als in West.'
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Jasper Kops
25-06
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Jasper Kops
Deze hele week verschijnen er op Bodhitv essays van studenten religie en levensbeschouwing van de VU. Jasper Kops: 'Als ik bezig ben met Kungfu en de concentratie dermate hoog is dat er een vorm van actieve meditatie ontstaat, dan creƫert dit een gevoel van rust, compassie en kracht, die ik onmogelijk aan mijzelf kan toedichten.'
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Henriete Versteijnen
25-06
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Henriete Versteijnen
Deze hele week verschijnen er op Bodhitv essays van studenten religie en levensbeschouwing van de VU. Henriete Versteijnen: 'Naarmate we onszelf scherper en bewuster gadeslaan, gaat opvallen hoe vaak en hoeveel wisselingen er in onze geest optreden. De ene dag voelen we ons zielsgelukkig en onberedeneerd optimistisch en de volgende dag worden we wakker en moeten we weer helemaal opnieuw beginnen.'
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Brenda Koning
24-06
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Brenda Koning
Deze hele week verschijnen er op Bodhitv essays van studenten religie en levensbeschouwing van de VU. Brenda Koning: 'In het boeddhisme wordt er gesproken over het "niet-zelf". Hiermee wordt bedoeld dat er geen essentie van de dingen bestaat. Toch denk ik dat het mogelijk is een identiteit te hebben zonder essentie'.
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Jessica Vos
26-06
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Jessica Vos
Deze hele week verschijnen er op Bodhitv essays van studenten religie en levensbeschouwing van de VU. Jessica Vos: 'Ik leef uiteindelijk nog liever met mijn angst voor voorbijgaand geluk dan dat ik onverschillig lijk jegens alles en iedereen die ik lief heb.'
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Maarten Rog
25-06
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Maarten Rog
Deze hele week verschijnen er op Bodhitv essays van studenten religie en levensbeschouwing van de VU. Maarten Rog: 'Het bewust worden van de eigen dood en de dood van de naasten is een grote schok, een schok die niet verwerkt kan worden en een wond blijft die op verschillende belangrijke levensfasen weer open komt te liggen.'
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Anne Dijk
24-06
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Anne Dijk
Deze hele week verschijnen er op Bodhitv essays van studenten religie en levensbeschouwing van de VU. Anne Dijk: 'Ik besefte me dat er talloze voorbeelden te noemen zijn die bevestigen dat, hoe jong je ook bent, het leven vergankelijk is'.
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Johan Aanen
24-06
Vukelekuu! Word wakker met de VU! Johan Aanen
Deze hele week verschijnen er op Bodhitv essays van studenten religie en levensbeschouwing van de VU. Johan Aanen: 'Wanneer ik denk aan vergankelijkheid, denk ik aan alle dingen in de wereld die ik mooi vind, die vaak veel te snel weer verdwijnen. Bijvoorbeeld een sereen moment waarin ik lijk weg te zakken in de tijd en waarin de tijd lijkt op te lossen in de eeuwigheid. Of de tevreden glimlach op het gezicht van een kind'.

Pagina 1 | .. | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | .. | 116